Jury degustacyjne

KURT SCHELLER - honorowy juror Konkursu
Legendarny Szef Kuchni, Szwajcar od ponad 40 lat mieszkającym poza ojczyzną, którego domem od dłuższego czasu jest Polska. Honorowym członek Światowej Organizacji Kucharzy. Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach, przez większość kariery pracował jako szef kuchni w pięciogwiazdkowych luksusowych hotelach. Dumny z tego, że polscy kucharze są coraz lepsi i bardzo poważnie traktują gotowanie.
 
   
KRZYSZTOF SZULBORSKI - przewodniczący jury
Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Właściciel prywatnej firmy konsultingowej KINGS zajmująca się doradztwem kulinarnym oraz profesjonalnymi szkoleniami skierowanymi do kucharzy i restauratorów. Współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Przewodniczący Komisji Egzaminacyjnej przyznającej tytuły Czeladniczo – Mistrzowskie w zawodzie kucharz.
Mistrz Świata BBQ, srebrny i brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie Culinary Olympics IKA – Olympiade der Köche.
Pomysłodawca, wydawca i współautor książki Lekcje Smaków, skierowanej do uczniów i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym, współautor książki „Grilluj z Mistrzami Świata” oraz książki „Od kuchni”. Felietonista, autor tekstów dla magazynów branżowych. Laureat wielu nagród i wyróżnień.
   
ANDRZEJ ŁAWNICZAK - Juror specjalny
Mistrz kulinarny z pasją i twórczym umysłem. Jego kulinarną miłością jest kuchnia pomorska, szczególnie potrawy z ryb. Współzałożyciel i członek elitarnego Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Prezes Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Gdańsku. Zwycięzca licznych konkursów międzynarodowych, krajowych i regionalnych. Autor wielu znanych przepisów kulinarnych, w tym „Zupy bursztynowej”, cieszącej się ogromną popularnością i uznaniem smakoszy. Jego firma „Kreatornia Smaku”, zdobyła prestiżowe członkostwo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorskiego, promującej tradycje regionu. Organizator licznych pokazów i szkoleń kulinarnych.
   
PHILIPPE ABRAHAM
Urodził się w Orleans w centralnej części Francji. Naukę gotowania rozpoczął po ukończeniu 16 lat w restauracji „Le Relais de la Forge” Po studiach zdobywał doświadczenie w wielu renomowanych restauracjach m.in.: La Ferme Saint Simeon z 1* Goumard Prunier z 2* oraz Taillevent z 3* Michelin.
Do Polski przyjechał w 2002 roku i przez 4 lata był Szefem Kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu „Dwór Oliwski”. W 2006 roku otworzył pierwszą własną restaurację - „Petit Paris” w Gdyni, a po trzech latach drugą pod tym samym szyldem w Sopocie.
Serwuje dania tradycyjnej kuchni francuskiej jak i własnego autorstwa. Jego ulubionym zwrotem jest „Oui chef”.
   
WIESŁAW BOBER
Szef kuchni w Restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober
Restauracja Przędzalnia Hotelem Fabryka Wełny & SPA
Należy do wąskiego grona najlepszych i najbardziej doświadczonych kucharzy w Polsce. Propaguje kuchnię polską tradycyjną połączoną z nowoczesną, inspiruje się klasycznym stylem francuskim oraz kuchnią myśliwską. Gotował dla artystów, ludzi świata polityki oraz Miss World. Popularyzował polskie smaki w Maso Corto we Włoszech , Kaprun w Austrii oraz wielokrotnie w Pradze. Doskonały kucharz, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni, pomysłodawca, organizator, juror oraz laureat wielu konkursów kulinarnych,. Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej, współpracuje z pismami branżowymi. Pomysłodawca i organizator Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”
   
MONIKA GWIAZDA
Absolwentka Łódzkiego Gastronomika. Zawodowo związana z Łodzią od 20 lat. Od trzech lat Doradca Kulinarny w dywizji Nestle Professional. Na co dzień dzieli się swoim doświadczeniem i umiejętnościami z innymi szefami kuchni i kucharzami. Prowadzi warsztaty, szkolenia i pokazy kulinarne.
   
MONIKA IGNACIUK
Dyplomowany Mistrz Cukiernictwa i doświadczona cukiernik. Członkini Klubu Szefów Kuchni oraz ekspert w Akademii Kulinarnej. Wyspecjalizowała się w kreowaniu, wdrażaniu i popularyzacji produktów dla rynku lodziarskiego, cukierniczego i gastronomicznego. Od 11 lat spełnia się jako mentor i coach dla profesjonalnych gastronomów oraz cukierników w firmie Ambasador 92.
Ukończyła liczne staże zagraniczne m.in. w Niemczech i Włoszech oraz renomowaną szkołę gotowania Espaisucre w Barcelonie. Zdobywczyni Złotego Medalu oraz Złotego Pucharu 2016 w Międzynarodowym Konkursie Moldavian Culinary Cup w kategorii desery na talerzu.
Laureatka nagrody specjalnej ,,Odkrycie Roku‘’ 2017 na Poland 100 Best Restaurants w Pałacu Sobańskim w Warszawie.
   
DANIEL JAKUBIEC
Mistrz Kulinarny oraz doświadczony i charyzmatyczny Szef Kuchni. Prowadzi "Kulinarną Szkołę by Daniel Jakubiec", gdzie dzieli się swoim ponad 20-letnim doświadczeniem. Członek Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy „Euro-Toques”. Executive Chef odpowiedzialny za dział gastronomii w nowopowstającej sieci pubów BROWARU PINTA.
 
   
ŁUKASZ KONIK
Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce oraz zagranicą. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki PAN w Warszawie.
Kreatywny poszukiwacz niezwykłych smaków, eksperymentator, zafascynowany naukowym podejściem do sztuki tworzenia potraw. Jego miłością jest kuchnia molekularna. Mając zaledwie 23 lata, został przyjęty do grona elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, zrzeszającej najwybitniejsze kulinarne autorytety. Jest najmłodszym kucharzem, który dostąpił tego zaszczytu. Pierwszy w Polsce autor książki kulinarnej: „Gastronomia Molekularna”. Znany widzom telewizyjnej dwójki z programu „Pytanie na śniadanie” oraz „Dzień dobry Polsko, a także MasterChef Junior w TVN.