O projekcie

PRZYJEDŹ DO GDAŃSKA I WYGRAJ TYTUŁ GOLD GRILL TEAM!

W Gdańsku po raz drugi w pojedynku na grille zmierzą się uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego o Tytuł GOLD GRILL TEAM. Konkursowym zadaniem będzie przygotowanie przystawki z pstrąga oraz głównego dania z łaty wołowej z polskiej wołowiny. W pierwszy kwietniowy weekend nad AMBEREXPO unosić się będzie smakowity zapach potraw z grilla.

POLE BITWY
W sobotę - pierwszego dnia do rywalizacji staną profesjonalni kucharze, natomiast niedziela będzie należała do uczniów szkół gastronomicznych (klasy szkół zasadniczych zawodowych, technika o profilu gastronomicznym oraz innych pokrewnych zawodów). Efekt grillowych zmagań oceniać będzie profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Szulborskiego, prezesa  Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Honorowymi jurorami Konkursu będą szefowie kuchni: legendarny Kurt Scheller oraz niezwykle charyzmatyczny Andrzej Polan, pojedynek na grille poprowadzi z właściwym sobie poczuciem humoru, kucharz i dziennikarz kulinarny - Tomasz Jakubiak.

Na zwycięzców czekają puchary i cenne nagrody. W kategorii Master - nagrody pieniężne i rzeczowe, w kategorii Junior - nagrody rzeczowe oraz staże w trójmiejskich restauracjach.

WARTO TU BYĆ!
Konkursowi towarzyszyć będzie szereg atrakcji. Pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez reprezentantów Culinary Team of Poland, którzy wystąpią w lutym na jednym z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej (IKA) w Stuttgarcie. Tajnikami carvingu czyli tajskiej sztuki tworzenia rzeźb z owoców i warzyw podzielą się mistrzowie z ,,Carving Team Poland”, natomiast swoją wiedzą podczas warsztatów z gotowania podzielą się konkursowi jurorzy – członkowie  stowarzyszenia  ,,Polska Inicjatywa Kulinarna”.

300 LITRÓW ŻURKU NA SZCZYTNY CEL
Żeby nabrać wprawy przed Świętami Wielkiejnocy w ramach inicjatywy charytatywnej ,,Kucharze Pomagają” podczas Grill Festiwalu ugotowane zostanie 1 500 porcji świątecznego żurku! Już od sobotniego ranka członkowie jury i prowadzący Konkurs z pomocą publiczności będą siekać cebulę, warzywa, boczek, warzyć żur, smakować i doprawiać, aby po południu za datki przeznaczone na cel charytatywny wszyscy goście mogli skosztować tej pysznej zupy.

Na tych, którym żurek i kibicowanie podczas konkursowych zmagań zaostrzy apetyt, czekać będzie specjalnie przygotowana strefa FOOD COURT, a w niej smakowitości przyrządzane oczywiście na grillu. Natomiast na miłośników specjałów kuchni świata, ze swoją ofertą czekać będzie 60 Food Trucków, w ramach Wielkiego Zlotu  Food Trucków JEMY NA STADIONIE.  

KONKURS POPROWADZI
TOMASZ JAKUBIAK
Kucharz i dziennikarz kulinarny.
Gospodarz programów "Jakubiak w sezonie", "Jakubiak Lokalnie", "Jakubiak Rodzinnie" w telewizji Kuchnia+. Obecnie prowadzi popularny program "Sztuka Mięsa", który oglądać można na kanale Food Network. Tomasz jest autor książek kulinarnych: "Z tradycją Na Ty", "Jakubiak lokalnie", "Z miłości do lokalności" oraz "Ugotuj mi tato".
W każdej z nich czytelnicy mogą odnaleźć przepisy łatwe, proste i w pełni wykorzystujące to co oferuje nam kulinarna tradycja.
Tomasz uwielbia podróżować i czerpie kulinarne inspiracje z całego Świata, ale w szczególny sposób promuje regionalną, polską kuchnię. W swych programach odwiedza producentów zdrowej, polskiej żywności, a pozyskane od nich produkty szybko zamienia w pyszne dania.

GRILL FESTIWAL W PIGUŁCE
Gdańsk, 4-5 kwietnia 2020, WSTĘP WOLNY
Centrum Wystawienniczo-Kongresowe AMBEREXPO