Konkurs kulinarny



Pierwsza edycja konkursu skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych (6 kwietnia, pierwszy dzień Festiwalu) i do profesjonalnych kucharzy (7 kwietnia, drugi dzień Festiwalu). W programie przewidujemy wiele atrakcji, pokazów, warsztatów. Partnerami wydarzenia będą najlepsze firmy z branży spożywczej. Celem konkursu jest pobudzanie motywacji do podejmowania nauki w szkołach zawodowych, kształtowanie kreatywnych postaw poprzez poznanie zasad zdrowego odżywiania, rozwijanie umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, jak również podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.

PROGRAM KONKURSU
6 kwietnia 2019 KATEGORIA JUNIOR
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych (klasy szkół zasadniczych zawodowych oraz technika o profilu gastronomicznym oraz innych pokrewnych zawodów)

7 kwietnia 2019 KATEGORIA MASTER
konkurs dla profesjonalnych kucharzy.

TEMAT – dania przyrządzane z grilla
ZADANIE – wykonanie przystawki z ryb bałtyckich lub jeziornych oraz drugiego dania mięsnego
FINAŁ – 24 zespoły (uczniowie – zespoły 2 osobowe, kucharze – zespoły 2 osobowe + gość specjalny)

NAGRODY
KATEGORIA JUNIOR
1 miejsce – tytuł GOLD GRILL TEAM– nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
2 miejsce – tytuł SILVER GRILL TEAM – nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
3 miejsce – tytuł BRONZE GRILL TEAM – nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
nagroda specjalna – staż w restauracji

KATEGORIA MASTER
1 miejsce – tytuł GOLD GRILL TEAM– 3 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
2 miejsce – tytuł SILVER GRILL TEAM – 2 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom
3 miejsce – tytuł BRONZE GRILL TEAM – 1 000 zł brutto, nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów, puchar, dyplom.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!


Kompleks gastronomiczny Amber Side - zapewnia obsługę cateringową uczestnikom targów, konferencji, eventów na terenie Amber Expo, Europejskiego Centrum Solidarności i w każdym wskazanym przez organizatora miejscu. Dzięki specjalistycznemu zapleczu kuchennemu Amber Side z powodzeniem przygotowuje posiłki na największe imprezy Północnej Polski. Zespół wielokrotnie nagradzany i wyróżniony między innymi przez przewodnik Gaultu&Millau.